Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, beter bekend als Winston Churchill, ‘the Prime Minister of the United Kingdom’ van 1940 tot 1945 én van 1951 tot 1955. Een bekende Britse premier, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een beslissende rol speelde in Hitler zijn ondergang en de door de geallieerden behaalde overwinning. Naast zijn intensieve carrière, heeft Winston Churchill ook een rijk verleden in de wereld van de polo.

Winston Churchill

Een groot man, een man met een lange geschiedenis. Zo stond hij onder andere bekend met zijn toespraken die een inspiratie vormden voor het Britse volk. Zijn eerste toespraak als premier; “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat”, is om die reden bekend geworden bij grote delen van de wereldbevolking. Niet alleen op politiek gebied was Churchill actief en bekend, maar ook op een heleboel andere terreinen. Zo was hij in zijn jongere jaren onder andere werkzaam als militair waarnemer voor het Britse leger in India. Gedurende zijn tijd bij de Britse krijgsmacht, begon Churchill met het schrijven van verslagen over zijn verrichte daden. Verder in zijn leven schreef hij tal van boeken. Met een uiteindelijk resultaat van 38 titels, verdeeld over 59 boeken, op zijn naam. Een zeer productief schrijver.

Liefde voor de polo

Tijdens Churchill zijn tijd bij de Britse cavalerie ontstond zijn liefde voor de polo sport en deze is nooit meer weggegaan. Destijds beoefende een gemiddelde Britse ruiter deze vorm van paardensport om beter te worden in het berijden van paarden, en vervolgens tijdens oorlogen en veldslagen dus succesvoller te zijn, maar voornamelijk ook vanwege het ‘leuke’ spel. Churchill bedreef polo wél vooral als voorbereiding op een veldslag, en dus niet voor de ‘fun’. Hij speelde het spel met agressie, strijdlust en lef. Precies deze drie krachten kon hij later in zijn leven goed gebruiken tijdens zijn premierschap.

Sir Winston Churchill Cup

Ook dit jaar wordt er weer een zogeheten ‘Sir Winston Churchill Cup’ georganiseerd bij de Al Habtoor Polo Resort and Club in Dubai. Een eerbetoon aan Churchills liefde voor ‘the Sport of Kings’. Een hulde aan deze bekwame polospeler zelf. En een verering aan Churchills bekende woorden: “a polo handicap is a persons passport to the world”. Komende 14 december zal de finalewedstrijd van dit eendaagse toernooi om 13:00 uur in Dubai plaatsvinden.