Samen de schouders eronder en doorzetten. Ofwel; niet lullen maar poetsen. In dit geval het letterlijke en figuurlijke devies van dit tandarts-koppel. Met deze eigenschappen gingen Lilian en Leo van start, zo’n 36 jaar geleden. Ze hebben veel bereikt door hard werken en een flinke dosis discipline. Beiden werken nog steeds. Want werken als tandarts is leuk en erg divers. Iedere patiënt is anders en heeft een eigen verhaal. Maar wat is het verhaal achter de familie Van Berkel? Wij vroegen het Leo en Lilian zelf. 

Een stukje historie 
“Men denkt dat we elkaar tijdens de opleiding leerden kennen, maar dat is niet zo,” vertelt Lilian. “We komen beiden uit Eindhoven en leerden elkaar kennen in een café in Eindhoven. Toevallig gingen we allebei tandheelkunde studeren. Ik in Amsterdam en Leo in Utrecht.” “Maar,” voegt Leo toe: “We woonden snel samen. Mijn kamer in Utrecht was klein en Lilian had een flat in de Bijlmer.” “Een mooie anekdote hierbij,” vertelt Lilian, “is dat mijn vader het veel te snel vond gaan en constant verkondigde dat Leo een kamer bij mij huurde. Hij vond ons te jong om samen te gaan wonen. Maar wij waren verliefd en het liep zo.” 

Eigen praktijk 
Lilian: “In ’83 en ’84 studeerden we af. Leo nam een praktijk aan de Alberdingk Thijmlaan in Eindhoven over. We werkten letterlijk in diensten. Leo vaak overdag en ik dan in de late middag/avond. Toen we meer behandelkamers nodig hadden, verhuisden we naar de Felix Timmermanslaan. Daar droeg Leo me over de drempel en kregen we kinderen. Hubert werd geboren in 1990, Lauren in 1993 en Lex in 1996. Een drukke maar fantastische periode.” Leo vervolgt: “Het nadeel van een praktijk aan huis, was dat met kleine kinderen zakelijk en privé gescheiden houden moeilijk was. Toen we de kans kregen om een nieuwe praktijk te starten, besloten we dit snel te doen. Aan de Floralaan West is de praktijk nu nog steeds gevestigd. 

Paardensport 
Leo: “De jaren daarna werkten we hard. Ook in ons privéleven ondernamen we veel. Lauren bleek erg goed in paardrijden, dus vele uren zijn we met haar meegereisd naar wedstrijden. Op internationaal niveau sprong ze in de junior klasse en dat vergt heel wat trainingsuren en vooral doorzettingsvermogen. De paardensport werd een rode draad in ons leven. Ik ging in de weekenden leuke dingen doen met de jongens, die in eerste instantie niets wilden weten van paardrijden. Ze waren zelfs allergisch voor paarden.” “Maar gelukkig is dat nu wel anders,” voegt Lilian toe. “Door mijn en Laurens liefde voor paarden, besloten we ons huis te verkopen en op zoek te gaan naar een plek waar we een huis met ook ruimte voor de paarden konden bouwen. We vonden dit perceel in Waalre.” 

Succesvol 
Leo: “Ons succes als ondernemers danken we aan een reeks van eigenschappen. Een daarvan is discipline. Met de kinderen gaat het erg goed. Gelukkig zien we onze discipline in hen terug en daar zijn we enorm trots op. ‘Wij zijn ook maar gewone tandartsen.’ Door slimme keuzes en heel hard werken hebben we veel bereikt. Dat hebben we onze kinderen meegegeven. Ze mogen veel, maar weten wel dat er ook gewerkt moet worden. Het loyale gevoel naar elkaar toe, hebben ze gezien en toegepast. Zowel op zakelijk en privé als sportief gebied.” 

Polo Brabant 
Het bruggetje naar Polo Brabant is gemaakt. Lilian: “Alhoewel Hubert en Lex allebei niets van de paardensport wilden weten, besloten ze na het zien van een polowedstrijd in Middelbeers (waar we door Lukas en Lei voor werden uitgenodigd) toch eens een keer op een paard te kruipen. Precies op dat moment konden wij de grond van de buurman kopen en die kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Zo ontstond het idee om Polo naar Waalre te halen. We kenden wat mensen die geïnteresseerd waren en na een tijd besloten we Waalre Polo Club op te richten. Het maisveld van de buurman toverden we om tot poloveld en dat was een slimme zet. De woensdagavonden werden legendarisch. De jongens oefenden en er was vaak een Argentijnse asado na afloop.” 

Familie van Berkel

Eerste toernooi werd Pinkster Polo
BYLEI verplaatste de polo-activiteiten van Middelbeers naar Waalre en zo werd in 2010 het eerste toernooi georganiseerd: Pinkster Polo. “Die dag was het prachtig weer en iedereen was happy, dat moment vergeet ik nooit,” aldus Leo. ”Nu is Polo Brabant het grootste polo-evenement in Nederland en zelfs de Benelux. Het is een echt outdoor-evenement waar iedereen naartoe kan komen. Het elegante gevoel heerst, maar het is niet elitair en dat is bijzonder. Lei en Lukas zijn het gezicht van Polo Brabant, daar komt geen andere partij meer tussen en dat willen we ook zo houden.”

2020 Plannen
Lilian: “We hebben een geweldige praktijk met fantastische patiënten. Leo is gespecialiseerd in de esthetische kant van de tandheelkunde en geeft af en toe lezingen. Ik ben daarnaast gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen. We blijven investeren in nieuwe technieken en materialen. Dus stoppen met werken willen we niet. We genieten van ons gezin en gaan geweldige dingen doen, dat is het motto. Lauren is verloofd en woont inmiddels in Athene, Lex in Amsterdam en Hubert in Brabant.”

Leo: “Qua polo is het streven om de Waalre Polo Club verder te professionaliseren. Dit jaar komen dezelfde Argentijnse jongens hierheen om de club te versterken en tot september zijn de mannen dagelijks bezig. Vooral Lex is actief, maar ook Hubert klimt wanneer hij tijd vrij kan maken nog op een paard voor een polowedstrijd. Ook in 2020 gaan we er dus volle bak tegenaan. Het weekend van Polo Brabant voelen wij als een aantal dagen echt genieten. Samen met goed gezelschap en gelukkig vaak prachtig weer. Daar kijken we ieder jaar opnieuw echt naar uit.”