Voor de eerste editie van de rubriek HOESTERNOUMEE stelt Jos van Riel, restaurateur van o.a. brasserie Le Cozy en l’ Avenue, Teun Swinkels enkele doortastende vragen. De rasechte Brabander, polospeler en jonge huisvader is niet meer weg te denken uit Pololand Nederland.

HOESTERNOUMEE Teun?
Teun komt hoestend binnen, maar op de vraag hoe het met hem gaat, zegt hij direct. “Goed! Ik kom net thuis na een aantal reisjes naar het buitenland, dus ik mag zeker niet klagen.”

Hoe ben jij terechtgekomen in de wereld van de polosport?
“Zoals velen weten, ben ik opgegroeid in een gezin waar de paardensport groot was. Mijn vader was altijd bezig met springpaarden en jachtpaarden. Maar polo kenden we niet. Toen ik Jos Hoeben leerde kennen en een keer met hem meeging naar Poloclub Vreeland, werd ik verslaafd aan het sportje polo. Je krijgt er een adrenalinekick van waar je eng van wordt.”

Maar is polo niet ongelofelijk elitair?
“Nee, daar ben ik het niet mee eens. Polospelers gaan heel serieus om met de sport en zijn allemaal heel close. Uiteraard is het een kostbare hobby, maar dat wil
niet zeggen dat de mentaliteit elitair is. In tegenstelling zelfs. Het is een tijdrovende sport en je moet sterk zijn zowel mentaal als fysiek om het te kunnen. Dat heeft niets met centen te maken. Het is een soort rugby op een paard. De blessures neem je op de koop toe en het allerlaatste wat er moet gebeuren, is dat je angstig wordt. Je moet zelfvertrouwen hebben, goed evenwicht kunnen bewaren en veel kunnen trainen. Ben je bang, dan ben je verloren.”

Speel je nu nog vaak?
“Niet meer. Ik heb een gezin met twee jonge kinderen en zoals ik al aangaf, is het echt een tijdrovend spel. Dat kan ik nu niet combineren.” Maar naast je gezin heb je nog veel andere bezigheden en clubjes? “Zeker, ik zit in veel clubjes en heb zelfs ook veel clubjes opgericht. Dat houdt me bezig.
Ik ben een echte Brabander, ondernemer en levensgenieter. Daarin lijk ik op mijn vader.”

Ook weet ik dat je je inzet voor een goed doel, wat is daar de reden van?
“Stichting Leergeld is het doel waar ik me al dertien jaar met weinig moeite voor inzet. Veel mensen weten dat niet, maar er is in Eindhoven een grote groep
armoedegezinnen. Vorig jaar hebben we met de stichting zo’n 6.500 aanvragen gehonoreerd. Van grote tot kleine aanvragen, maar het doel is om mensen te helpen die dit echt nodig hebben. Dat voelt goed.”

Wat vind je nu eigenlijk zelf belangrijk in het leven?
“Heel simpel, dat ik lol heb in het leven. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar ik wil graag lol houden in wat ik doe. Ik ken ook tegenslagen. Periodes van verdriet, bijvoorbeeld na de dood van mijn vader. Maar ik hecht enorme waarde aan fijne mensen om me heen. Zakendoen met een positieve
vibe. Daardoor leer je beter te relativeren en ook inzien dat het leven niet alleen maar om werken en geld verdienen gaat. Ik ben wat dat betreft zachter en makkelijker geworden.”

Waarom ben je eigen ondernemer geworden?
“Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik houd van ondernemen, zaken oppakken, dingen organiseren en deals maken met mensen. Op dit moment doe ik niets meer alleen. Ik werk altijd met iemand anders samen. Er moet een klik zijn en als die er is dan is de deal zo gemaakt. Daarnaast vind ik het leuk om anderen te zien groeien. Ik ben eerlijk fanatiek en vriendschappelijk, ook in zakendoen.”

Ben jij eigenlijk een culinaire man?
“Ik zie uit eten gaan of thuis koken als een combinatie van mensen ontmoeten in een informele gezellige sfeer met daarbij puur eten en natuurlijk een lekker drankje. Dus echt op hoog sterrenniveau eten dat hoeft voor mij niet iedere week. Ik houd van de Kleine Berg in Eindhoven. Niet te stijf en lekker bourgondisch. Eigenlijk is dat een aspect van de polosport dat me ook erg aantrekt. De barbecue gaat al aan tijdens de wedstrijd en als iedereen klaar is, vliegen de grote stukken kip en vlees zo de grill op. Als echte vleeseter is dat dus te gek om mee te maken.”

Wat is voor jou luxe?
“Dat ik kan reizen. Omdat de kinderen nu nog erg jong zijn doen we dat nog niet zo veel met ze. Maar Marjolein en ik zijn zeker van plan om lange en prachtige reizen te gaan maken. Ik heb nog lang niet genoeg gezien.”

Houd je eigenlijk van oesters?
“Ik vind het eten van een oester dé start van een mooie avond. Oftewel een mooi moment. Vaak in combinatie met een heerlijk glas champagne. Maar ik houd ook gewoon van een biertje, hoor!”

Hoe eet je een oester het liefst?
“Met peper en een beetje vinaigrette.”

TEUN SWINKELS

SAMENWONEND met Marjolein Simkens
GEBOORTEPLAATS: Best
LEEFTIJD: 39 jaar
KINDEREN: Flip (5) en Teuntje (2), hond en kippen
GROOTSTE PRESTATIE: Nederlands kampioen (team) en winnaar Polo Picknick Munster
FAVORIET PAARD: Diossa
POLOCLUB: lid van poloclub Vreeland

Teun Swinkels