ALLE SPELREGELS VAN POLO OP EEN RIJ

Het is een fraai gezicht die over het veld razende, wendbare paarden tijdens een polowedstrijd. Klapperende hoeven, rondvliegende graspollen, stoere mannen met een ‘mallet’ (stick) in de ene hand en de andere aan de teugels. Spektakel! Wat moet je weten als je naar een polowedstrijd kijkt tijdens Polo Brabant?

Polo betekent bal in het Indisch en is één van de oudste balsporten ter wereld. De eerste gedocumenteerde wedstrijd werd rond 600 voor Christus gespeeld tussen de adel en Koninklijke familieleden van Meden en Perzen. Vandaar dat polo ook wel ‘the Sport of Kings’ wordt genoemd. Winston Churchill zag de sport in India en was verkocht. Hij schreef zijn moeder; ‘Langer dan een paar dagen kan ik niet zonder. Geen uur van het leven is verspild als je het in het zadel doorbrengt.’

Het veld
Het poloveld van Polo Brabant in Waalre is bijna vijf keer zo groot als een voetbalveld: 270 meter bij 180 meter. Er wordt gespeeld met twee teams van vier spelers. De bedoeling van het spel is de bal over de lijn tussen de doelpalen van het concurrerende team te slaan. De doelpalen staan 8 yards (7,32 meter) uit elkaar en moeten om kunnen vallen als een speler er met zijn paard tegenaan rijdt.

Wedstrijd
Het spel begint! Alle spelers van de teams staan in het midden van het veld opgesteld, de scheidsrechter gooit de bal tussen beide teams en de wedstrijd begint. Een speler mag de slag van de tegenspeler verhinderen door de mallet in de slag van de tegenstander te houden (‘hook’) of de stick van de tegenstander weg te slaan. Een mallet is meestal gemaakt van een bamboeschacht met een kop van hardhout. Polo kent 14 verschillende swings of slagen, de bal kan aan beide zijden van het paard achter- of voorwaarts geslagen worden. Bij een wedstrijd op gras worden witte polo ballen van plastic of hout gebruikt.
Een polowedstrijd bestaat uit vier chukka’s van zeven minuten zuivere speeltijd.  Als de scheidsrechter fluit, wordt de tijd stilgezet totdat het spel weer hervat wordt. Dertig seconden vóór het einde van een chukka klinkt een bel, net als aan het eind.

Het team
Een team heeft twee aanvallende spelers die op doel schieten: één die uitsluitend verdedigt en één speler die als spelverdeler de spil tussen aanval en verdediging is. Er is geen keeper. Het niveau van polospelers wordt, net als bij golf, aangegeven met een handicap variërend van -2 tot 10 waarbij de ‘10-goalers’ tot de beste in de wereld behoren.

Posities
Binnen een team zijn nummer 1 en 2 aanvallende spelers, nummer 3 is de spelverdeler, de spil tussen aanval en verdediging en nummer 4 is de verdediger. Er is geen vaste keeper.

Het paard
Polopaarden zijn volbloeden of driekwart volbloeden en worden geselecteerd op draagkracht, snelheid en uithoudingsvermogen. De ‘nearside’ is de linkerkant van het paard, de ‘offside’ de rechterkant. Voor iedere chukka wordt een ander paard gebruikt. Om de paarden te beschermen dragen zij, net als hun berijders, beenbeschermers.

Nearside
De linker kant van de pony.

Offside
De rechterkant van de pony.

Handicap
Het niveau van polospelers wordt vastgesteld in een handicap tussen -2 en 10 waarbij de ‘10-goalers’ tot de besten in de wereld behoren. Dit niveau wordt bepaald door een handicapcommissie welke kijkt naar rijvaardigheid, slagtechniek, teamgevoel en wedstrijdinzicht.
De handicaps van de vier spelers van een team bij elkaar opgeteld bepaald de teamhandicap. Ieder toernooi heeft een toernooihandicap, wat het niveau van het toernooi bepaald.

Chukker of Chukka
Een polowedstrijd is verdeeld in spelgedeelten die chukka’s of chukkers heten. Een Chukker duurt 7 minuten zuivere speeltijd.

Het doel
Het doel van een team is de bal de lijn tussen de doelpalen van het door het andere team verdedigde goal te laten passeren. De goal is meer dan 7 meter breed en oneindig hoog.

Sudden death
Bij gelijk, en dus onbeslist, spel kan een extra chukka gespeeld worden, waarbij de eerste goal de winnaar bepaalt.

Penalties of Fouls
Als er een overtreding is begaan (foul) wordt er een vrije slag toegekend. Diverse penalty’s, in volgorde van de ernst van overtreding die gegeven kunnen worden zijn:

• Goal
• 30 yards op onverdedigd goal (thirty)
• 40 yards op onverdedigd goal (fourty)
• 60 yards op verdedigd goal (sixty)
• Midden veld (midfield)
• Spot, een penalty op de plaats waar de overtreding begaan is.

Treading in
Het publiek wordt tijdens de break gevraagd om de pollen in het veld plat te stampen.

Pony’s wisselen
Het spel verandert voortdurend van richting hetgeen veel van paarden en spelers eist. Fysiek gezien is de polosport zowel voor spelers als de paarden zwaar. Daarom wisselen spelers tussen de chukkers van pony om weer fris de wedstrijd te hervatten.

Spelrichting
Teneinde de voor- en nadelen van zon, wind en veldconditie te elimineren wordt na ieder goal van spelrichting veranderd en moet een team scoren in het goal dat eerder verdedigd werd.

Lijn van de bal
De meest belangrijke spelregel van polo is de ‘Line of the Ball’. Dit is een _ ctieve lijn waar langs de bal zich beweegt, die bepaalt het voorrangstraject (right of way) voor de speler die met de kleinste hoek het eerst op die lijn aanrijdt (‘to take the line’). Als een speler de lijn genomen heeft mag een ander speler de lijn niet kruisen. Ook heeft de speler die de lijn genomen heeft voorrang op andere spelers. Deze twee regels zijn erg belangrijk voor de veiligheid van paarden en spelers. Deze regel is in de praktijk de meest overtreden regel.

Ride off
Twee spelers mogen tegen elkaar aanrijden om te proberen elkaar uit het spel te houden of van de lijn van de bal af te rijden. Het duwen gebeurt meestal door de pony’s en de spelers, maar zij mogen daarbij hun ellebogen niet gebruiken. Een ride-off met een hoek van meer dan 45° is verboden.

Wanneer een speler door twee spelers van het andere team wordt klemgereden heet dit een Sandwich. Dit is verboden. Mallet is de benaming van de stick waarmee geslagen wordt. Deze is meestal gemaakt van een bamboeschacht met een kop van hardhout. Er wordt geslagen met de brede kant van de kop. In polo is het toegestaan om de slag van de tegenspeler te verhinderen door de mallet in de slag van de tegenstander te houden (dit noemt men ‘hook’) of de mallet van de tegenstander weg te slaan.

Polo pony’s
Criollo is het Argentijnse paardenras die voor de polo sport gebruikt worden. Daarnaast worden Engelse Volbloeden met een mix van Criollo ingezet voor de polosport. Polopaarden zijn door de vraag naar snelheid inmiddels uitgegroeid tot volbloed racemachines. Een polospeler is qua prestatie voor 90% afhankelijk van de kwaliteit van zijn paard. Ondertussen zijn er degelijk standaarden en richtlijnen opgesteld door organisaties met als doel het aanmoedigen van het fokken van polopony’s. Er bestaan inmiddels polostamboeken en er zijn bewezen bloedlijnen.

Umpire, referee & goal judges
Umpire is de naam voor scheidsrechter tijdens een polo wedstrijd. Bij normale wedstrijden wordt er gebruikt gemaakt van één scheidsrechter, bij belangrijke (finale) wedstrijden zijn dit er twee. Umpires in het veld zijn altijd te paard (mounted), de referee is de derde man buiten het veld en heeft het beslissende woord bij een dispuut in de wedstrijd. Achter de goals staan goal judges die met vlaggen aangeven of er gescoord is.

Polospelers dragen tijdens wedstrijden een witte jeans met daarop een polo shirt met teamnaam en nummer. Om je als speler goed te beschermen tijdens de wedstrijd draagt men stevige laarzen, kniebeschermers en een helm. Het dragen van elleboogbeschermers en handschoenen is persoonlijk.

Etiquette tijdens de polowedstrijd
Tussen de wedstrijden door is er een ‘Treading In’. Het publiek betreedt het veld om de losgeschoten grasplaggen weer op hun plaats te leggen.
Het is niet toegestaan om tijdens de wedstrijd het veld te betreden. Dit is voor zowel toeschouwer, speler en paard zeer gevaarlijk.
Publiek dat direct aan het veld zit om de wedstrijd te volgen moeten altijd hun oog op de bal houden. De mogelijkheid bestaat dat de bal over de boarding het publiek in komt. Houd te alle tijden uw kind(eren) in de gaten! Polo is een buitensport met een landelijk karakter. Houd daarom altijd rekening met de weersvoorspelling voor uw kledingkeuze.

Voor informatie of boekingen? Bel naar +31 (0)40 – 245 88 49 of mail naar info@polobrabant.com.