Polospeler Aki van Andel zag in hem het aanstormend polotalent van Nederland. Leuk om te horen, maar Lex van Berkel blijft relaxed onder de loftuitingen. “Ik train graag en hoop op een plek bij het Europees Kampioenschap.”

Polo Magazine sprak uitgebreid met Lex van Berkel in Amsterdam, onze hoofdstad waar hij een jaar geleden begonnen is aan een master op de Nyenrode Business University. Inmiddels is Lex 23 jaar, maar de paardensport zit van jongs af aan in zijn genen. Onder andere omdat zijn zus in haar jonge jaren veel paardreed en Lex’ ouders erg betrokken zijn.

“Zo betrokken zelfs dat zij besloten om de polosport naar Waalre te halen. Op dat moment veranderden mijn interesses,” vertelt een enthousiaste Lex van Berkel. “Het was Aki van Andel die me echt overtuigde en ervoor zorgde dat ik vanaf mijn veertiende zelf op een paard zat.
Na een paar lessen van Aki raakte ik overtuigd en het jaar erna kocht ik mijn eerste paard. De eerste jaren dat ik polo speelde, was het vooral vallen en opstaan. Dit kwam omdat ik natuurlijk nog nooit echt op een paard had gezeten. Beetje bij beetje werd ik wat beter, wat ook mijn plezier in de sport vergrootte.”

Thuiswedstrijd werd topprestatie
“Er kwamen steeds meer en betere paarden bij. Mijn eerste grote toernooi speelde ik op Polo Brabant in 2014. Dit toernooi won ik. Een thuiswedstrijd met een topprestatie, al zeg ik het zelf. Hierna begon ik een stuk fanatieker te spelen. Sowieso tijdens het poloseizoen in de zomerperiode, maar ook in de  wintermaanden. Hiervoor ga ik tot op de dag van vandaag regelmatig naar Argentinië. Omdat de polosport daar heel groot is, train ik met veel ‘grote jongens’. Dat werpt zijn vruchten af.”

Gezonde competitie 
“Mijn broer is inmiddels ook een actieve polospeler en samen trainen we vaak en veel. Toen hij startte, haalde hij me zelfs in qua niveau. Gelukkig ben ik hem toch weer iets voorbijgegaan, het afgelopen jaar. Dit blijft natuurlijk een ‘gezonde broedercompetitie’. Afgelopen winter trainde ik wederom in Argentinië. Dat heeft dit jaar veel geholpen. Het afgelopen poloseizoen heb ik erg veel toernooien gespeeld in Nederland en de meeste ook gewonnen. Onder andere de Polo Brabant cup, de Summer Polo Cup, de Domburg Polo Trophy. Het meest trots ben ik op het Nederlands kampioenschap dat ik won. Hierdoor ben ik ook Polo Player of the Year in Nederland geworden.

Voor de toekomst ben ik natuurlijk van plan om mezelf nog veel verder te ontwikkelen. Met als ultimate doel: met het Nederlandse team een Europees Kampioenschap mee te spelen en te winnen natuurlijk.”

door Lex van Berkel