Vanaf vandaag is wereldwijd het Chinese Nieuwjaar aangebroken. Volgens de Chinese kalender is daarmee het jaar van het varken van start gegaan. De traditie kent in totaal twaalf dieren, waaronder ook het paard. Ondanks dat dit dier pas in 2026 weer ‘in het zonnetje staat’, blijkt het schepsel sinds een aantal jaar steeds populairder te worden onder de Chinezen. Dit vanwege de toenemende bekendheid van de polosport onder de ‘ultrarich’ van China. De sport is een heuse rage bij de opkomende miljonairs en miljardairs van het land. Zij ontdekken langzamerhand de exclusiviteit en de ‘elite-uitstraling’ die de sport kent.

Tianjin Goldin Metropolitan Polo Club

Aan de rand van de Chinese stad Tianjin ligt sinds 2010 de zeer exclusieve Tianjin Goldin Metropolitan Polo Club. De poloclub, welke eigendom is van Goldin Properties Holdings, wordt gezien als China’s grootste poloclub. Zelf beschrijven ze zich als dé plek waar “de nieuwe adel bijeenkomt”.  De club is gelegen te midden van de hoogbouw en fabrieken van de Chinese stad en hiermee een ware oase aan groen. Het complex telt drie velden, meer dan driehonderd stallen en ligt verspreid over 222 hectare. De rijkdom is in alle hoeken en gaten van het terrein te vinden. Zo staan de stallen vol met overgevlogen Argentijnse paarden, is het hotel bedekt met marmer en zijn er in totaal dertien dure restaurants aanwezig op het landgoed.

“Little-China”

Steeds vaker geven vermogende Chinese ouders de voorkeur aan polo als sport voor hun kinderen. Op deze manier proberen ze de kansen van hun telgen te vergroten. Zo kan op deze wijze bijvoorbeeld de toelating tot topuniversiteiten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk worden bevorderd. Kinderen van welgestelde ouders gaan gedurende de vakanties vaak ook naar zomerkampen om de sport beter te leren spelen. Zelfs zijn de Chinezen niet te beroert om professionals uit Amerika en Argentinië over te laten vliegen, zodat hun kroost de sport op de best mogelijke manier kan leren.

Chinese Kings

Eigenlijk is polo helemaal niet nieuw voor China. De oude keizers en elite genoten al zo lang van de sport als de Tang-dynastie, maar de sport verdween met de komst van de communistische revolutie. Nu groeit het volop mee met de economie, met grote clubs in steden zoals Tianjin, Shanghai en Beijing. Allemaal om de vele miljonairs en miljardairs te dienen die graag hun fortuin willen laten zien.

 © Bron Foto: Kevin Frayer | Tianjin Goldin Metropolitan Polo Club