Met het Nederland.FM poloteam plannen we voor het begin van het poloseizoen welke polotoernooien we gaan spelen. Daarbij zijn, naast de kwaliteit van het speelveld en faciliteiten voor de polopaarden en polospelers om te overnachten, de ambiance en gezelligheid tijdens en na de polowedstrijden van cruciaal belang.  Dat we alweer 6 jaar meespelen bij Polo Brabant geeft aan dat Bylei, zowel de sportieve als de sociale kant, perfect heeft weten neer te zetten. Ons poloteam floreert altijd bij zo’n goede organisatie, wat heeft geresulteerd in het winnen van Polo Brabant de afgelopen 3 edities. Een polo toernooi spelen en winnen met zoveel enthousiaste toeschouwers langs de kant geeft een extra adrenaline boost !

HET VERHAAL VAN JIM
Het interview wordt gehouden bij de Poloclub Vreeland, dit is sinds een aantal jaar Jims nieuwe thuisbasis. Als er wordt gevraagd naar Jim Souren, wordt er gewezen naar het trainingsveld. Jim is druk aan het trainen in het oefenveld. In het clubgebouw verteld de blonde sportman waarom hij gekozen heeft voor de club met twee echte polovelden, een oefenveld en een grote zandarena. “Als polospeler ben ik tot bloei gekomen in Wassenaar, maar dit is de grootste club van Nederland. Je hebt hier de beste faciliteiten. Het belangrijkste is dat ik hier altijd kan trainen. En trainen is belangrijk als je niet zo veel talent hebt, haha. Polo is echt mijn passie. Mijn ontspanning, naast mijn werk. Deze club is een plek waar ik me even kan afzonderen, waar ik tot rust komt. Ik woon in het centrum van Amsterdam, maar zodra ik in de auto stap, valt de stress van me af. Als ik eenmaal op de club ben, vind ik het heerlijk om even niet bereikbaar te zijn, alsof een ‘fan’ door mijn hersenen blaast. Alle drukte is meteen weg.”

TEMPERAMENT
Jim Souren speelt al bijna twintig jaar polo. “Ik groeide op in Arnhem, waar paardrijden de normaalste zaak van de wereld is. Ik rijd al vanaf mijn zevende. In 1987 ging ik studeren in Amsterdam. Ik werd in 1997 voorzitter van de Amsterdamse Studenten Rijvereeniging HORS van de Hollandsche Manege aan de Overtoom. Toen ik een keer een originele activiteit moest verzinnen voor de vereniging kwam ik uit op een polotoernooi. Ik vond het zelf meteen heel leuk: hiervoor had ik leren rijden! In de dressuur was ik een ‘lelijke ruiter’. Ik heb heel veel roze lintjes (laatste plaatsen, red.) verzameld, haha, maar in de polosport maakt het niet uit dat je wat slordiger rijdt. Bovendien was het geweldig om met dat balletje aan de slag te gaan. En je doet het niet alleen, het is heel gezellig om met een team op pad te gaan.” Buiten stelt Jim zijn paarden voor, die net worden afgezadeld door de ‘groom’. Hij klopt een merrie even op haar rug. “Dit is Graciela, mijn koningin. Heel veel temperament, maar het is bizar hoe goed we elkaar aanvoelen. Ik zet haar meestal het laatste kwart van de wedstrijd in. En dan hebben we nog Olivia, Diego en Llovizna, ook hele goede paarden. Als ik hier aankom, ga ik altijd even kijken hoe ze erbij staan. Goede paarden spelen echt mee, zijn competitief ingesteld. Ik kan natuurlijk niet met ze praten, maar volgens mij genieten ze echt van het spel.” Met zijn teamgenoten én de paarden heeft Jim de afgelopen jaren in Nederland de belangrijkste toernooien minstens één keer gewonnen; in 2011 en 2015 werd zijn team Nederlands kampioen. In 2014 nam hij namens Nederland deel aan het EK Polo in Frankrijk. Hebben ze daar ook nog een wedstrijd gewonnen? “Dat is een pijnlijke vraag”, lacht hij. “Helaas niet. We verloren drie van de vijf wedstrijden in de extra tijd. Zelfs tegen gastland Frankrijk waren we dicht bij de overwinning, we stonden nog vóór in het laatste kwart. Met wat hulp van de scheidsrechter wonnen de Fransen uiteindelijk toch in de extra tijd. Het blijft echter een bijzondere ervaring dat je in het oranje mag spelen, in een sport waar je zoveel passie voor hebt.’’

NEDERLANDSE RADIO
Het team van Jim wordt gesponsord door Nederland.FM: zijn eigen radioportal. Via de website kunnen mensen sinds 1999 alle belangrijke Nederlandse radiostations volgen; de portal telt inmiddels ruim 700.000 ‘streamstarts’ per dag. “Ik heb Nederland.FM bedacht toen ik nog in mijn studentenhuis woonde. Al mijn huisgenoten vlogen uit naar het buitenland, maar ze misten de Nederlandse radio. Zo kwam ik op het idee. Het opmerkelijke is dat momenteel slechts 5 procent van de gebruikers uit het buitenland komt, dus 95 procent uit Nederland. Dat is best bijzonder met de opkomst van diensten als Spotify en Deezer. Radiostations betalen ons voor bannercampagnes en luisteronderzoek. Wie luisteren er naar een zender? Wanneer schakelen luisteraars om? Die informatie is voor radiostations heel waardevol.  Naast zijn twee ‘vaste’ banen is Jim één dag per week vastgoedbeheerder, vooral om zijn geld op een verstandige manier te beleggen. “Het is heel prettig om geld te hebben om de dingen te doen die je leuk vindt met de mensen die je liefhebt. Het geeft me vooral de vrijheid om creatief te zijn. Zo ontwikkelen we nu een nieuwe portal, Nederland.TV, met een selectie uit het enorme televisieaanbod, verdeeld over themakanalen. Ik kan nieuwe dingen uitproberen zonder dat ik bang ben om fouten te maken. Ik heb weleens een Porsche gekocht omdat ik daar het geld voor heb, maar materiële dingen vind ik steeds minder belangrijk. Het gaat erom dat je rijk bent in je ziel en in je hart. Ik vind het tegenwoordig prima om op vrijdagavond lekker met mijn vriendin aan de keukentafel te zitten, terwijl ik vroeger alle glamourfeestjes afliep omdat ik bang was iets te missen.”

Klik hier om het gehele artikel te lezen.