Zien en gezien worden bij Polo Brabant in Waalre

WAALRE – Bijna negenhonderd gasten beleefden zaterdag een geslaagde openingsavond van Polo Brabant. Maar niet iedereen was op het landgoed voor het paardenspel.

Bloed, zweet en tranen schalt het door de feestelijk aangeklede paviljoentent op Landgoed Eeckenrhoode in Waalre. Bij de eerste akkoorden van het populaire nummer valt een deel van de aanwezigen luidkeels in. Als we het aan het aantal decibellen afmeten, is dit het hoogtepunt van de avond. Het is inmiddels 22.00 uur en de polowedstrijden zijn achter de rug. Traditiegetrouw zijn ter afsluiting enkele prominente gasten in de laatste zonnestralen per luchtballon vanaf het poloveld vertrokken. Het sportieve deel van het evenement is daarmee voor deze dag ten einde, maar binnen komt men in beweging. De voetjes gaan van de vloer en er wordt uitbundig gedanst op muzikale kaskrakers.

Netwerken
„Het is altijd feest hier”, zegt  Marc Bertelink van Ritmo BV. „We werken hard het hele jaar. Twee keer per jaar hebben we een uitje met de collega’s. Eindhoven Culinair en dit. We huren hier met een man of tien een tafel.” En het paardenpolo? Hij lacht. „Ik ken de spelregels niet. Maar het ziet goed uit.”
Netwerken is een belangrijk aspect van dit evenement. Zien en gezien worden. Sommigen kost dat geen moeite. Wie aan het hoofd staat van een groot bedrijf, zoals Peter Wennink (ASML), of er zelf een heeft opgebouwd zoals Wim van de Leegte (VDL) wordt door iedereen gezien. De laatste beschikt deze avond over een bedrijfsbox aan het veld. In de boxen worden de gasten bediend, daarbuiten kan iedereen zijn drankjes en gerechtjes halen bij diverse bars. „Alles loopt op rolletjes, niemand hoeft te wachten. Terwijl er in totaal toch zo’n zestienduizend gerechtjes worden geserveerd”, aldus de tevreden organisator Lei Willems van Bylei.

Breed publiek
Geen scones, picknick of chique hoeden hier. Polo Brabant is anders dan polo in Argentinië of Engeland. Maar dat maakt het misschien juist wel zo leuk. Door de lage drempel komt er meer publiek en daar was het toch om begonnen: het paardenpolo bekender maken. Nederlands bekendste vastgoedondernemer en pololiefhebber Cor van Zadelhoff is voor het eerst van de partij. Hij is enthousiast over de plek en de sfeer. Op zijn landgoed aan de Vecht organiseert Van Zadelhoff ook polo-wedstrijden. Ook hij wil een breder publiek laten kennismaken met polo. „Vorig jaar hebben we een polo-evenement georganiseerd op het Museumplein in Amsterdam. Een groot succes. Dat gaan we vaker doen.” Leo van Berckel, eigenaar van landgoed Eeckenrhoode waar Polo Brabant plaatsvindt, zit glunderend naast hem. Hij hoopt het evenement te herhalen in de winter. „Polo on snow, zoals in het Zwitserse Sankt Moritz”, legt hij uit. „Als het vriest kunnen we het poloveld onder water zetten en op ijs spelen.” Het idee heeft voor hem al vaste vorm, nu maar hopen dat het weer wil meewerken.

Polo Brabant beleefde zaterdag een geslaagde openingsavond.

Geschreven door Hanneke van den Nieuwenhof