Polo, één van de oudste ruiter sporten ter wereld. Het spel, dat zijn oorsprong rond 600 v.Chr. in Centraal Azië vind, werd voor het eerst gespeeld in Perzië. In die tijd werd het gebruikt als training voor de cavalerie-eenheden, de wacht van de koning of andere elitetroepen. Deze wedstrijden, die soms met wel honderd spelers tegelijk werden gespeeld, waren de perfecte oefening voor de echte veldslagen.

Polo-spelende Europese theeplanters

Vanuit Perzië verspreidde het spel zich naar Arabië en vervolgens naar Tibet, China en Japan. India kreeg voor het eerst te maken met de sport toen Islamitische veroveraars in de 13eeuw het land inpikten. In het boek “Sherley’s Travels to Persia”, uitgegeven door de Brit; Sir Anthony in de 16eeeuw, werd voor het eerst door Europeanen over het polospel geschreven en verteld. Ondanks dat, waren de eerste Europeanen die het spel speelden Britse theeplanters in Assam (India) rond 1850. Zij stichtten in 1859 dan ook de eerste Europese poloclub in Silchar (India), the Calcutta Polo Club.

Groeiende populariteit bij Britten

Polo verspreidde zich snel nadat een Britse kapitein gestationeerd in India een wedstrijd zag begin 1866. Hij vormde onmiddellijk een team uit zijn collega’s, om samen het spel te beoefenen. Voor het einde van het jaar werden informele wedstrijden gespeeld tussen de Britse cavalerie-eenheden gestationeerd in India. Drie jaar later, in 1869, daagden twee Britse cavalerie-eenheden terug in Engeland elkaar uit. De twee teams, met ieder toen nog acht spelers, streden tegen elkaar in een wedstrijd, ondanks het gebrek aan spelregels. Polo groeide snel in Engeland. Het spel verspreidde zich ook naar de rest van Engeland en was uiteindelijk vooral populair bij de adel en royalty’s.

America not first

In 1876 zag sportman en krantenuitgever James Gordon Bennett Jr. zijn eerste polospel en introduceerde het in de Verenigde Staten. Later dat jaar werden informele spelen georganiseerd in New York City. Een jaar later vonden op het Jerome Park racecircuit in Westchester County ook polo-wedstrijden plaats. Hier werd in datzelfde jaar the Westchester Polo Club opgericht. Na een aantal jaar, werd de grootte van een team teruggebracht tot vijf spelers. Uiteindelijk werd in 1881 het aantal per team in de Verenigde Staten teruggevoerd tot vier, gevolgd door Engeland. Vijf jaar later werd het handicap-systeem bedacht en doorgevoerd, dit om het toernooispel te vereffenen. In 1890 werd de Polo Association (later the United States Polo Association) gesticht. Zij standaardiseerden als eerste de officiële polo-regels. Buiten de Verenigde Staten was het the Hurlingham Polo Association, die als bestuursorgaan voor de polo-sport fungeerden en contact onderhielden met vele nationale polo-instanties over de wereld.

LEES HIER HET TWEEDE DEEL: “EEN HEUSE REVOLUTIE!”