Oesters zijn supergezond, ze zitten vol zink, magnesium en vitaminen. Daarnaast is de smaak heerlijk. Officieel begint in september het oesterseizoen, maar tegenwoordig kan je bijna het hele jaar door lekkere oesters krijgen. In Nederland zijn de Zeeuwse platte oester en de bolle creuse oester het populairst. Verder eten we graag Franse oesters, zoals de Gillardeau en Perle Blanche. Genoeg soorten en maten dus. 

Vandaag in Hoesternoumee, Jos van Riel in gesprek met Bart Schellekens, directeur van InsingerGilissen. Een levensgenieter pur sang die de balans tussen werk en ontspanning weet te vinden. Daar hoort uiteraard af en toe een heerlijke oester met een goed glas champagne bij! 

HOESTERNOUMEE Bart? 
Een stralende Bart hoeft eigenlijk niet veel te zeggen op deze vraag, zijn non-verbale gedrag toont het antwoord al. Maar de welbespraakte Schellekens antwoordt: “Goed natuurlijk”. Leuk om hier te zijn vandaag. Wisten jullie dat dit restaurant Doyy een speciale betekenis voor me heeft? Het is het woonhuis waar mijn moeder is opgegroeid. Jarenlang was er een café gevestigd, maar sinds kort is dit restaurant Doyy er gevestigd.” 

De naam Doyy betekent voldoening in het Azerbeidzjaans. Het eten biedt zeker voldoening. “De prijs-kwaliteitverhouding is super goed en ik eet hier graag,” voegt Bart toe. “Eigenlijk houd ik sowieso wel van goed eten”, lacht Bart. Het bruggetje naar de business van Bart Schellekens is gemaakt. “Want,” vervolgt hij: “we zijn zakelijk bijna zover dat we ons nieuwe pand aan Parklaan 66 in kunnen. Daarin komt een riante keuken waar we veel dinerevents zullen gaan organiseren. Op dit moment zijn de werkzaamheden nog in volle gang, maar het einde is in zicht. Half januari verhuizen we.” 

Een bruggetje tussen lekker eten en de bancaire wereld? Verklaar je nader? 
“Als directeur van InsingerGilissen in Eindhoven wil ik meer focussen op de mens. Dus naast de hardware is ook de software van groot belang. ‘A seat at the table’ is een nieuw initiatief dat we in onze nieuwe keuken creëren om mensen samen te brengen. Er worden lifetime events georganiseerd waarvoor we diverse mensen uit verschillende branches uitnodigen en hen aan elkaar kunnen voorstellen en verbinden. Noem het netwerken creëren.”

Je bent in vele opzichten een innemende persoonlijkheid. Een man met een missie. Maar hoe omschrijf je jezelf?
“Ik ben iemand die geïnteresseerd is in het hele verhaal, zowel de zonnige kant van het leven als de schaduwzijden. De bancaire wereld is vaak formeel, saai, maar ik ben juist best outgoing. Ik gun mensen de handel en zorg voor netwerken om me heen. Ik houd van het motto ‘een man, een man, een woord, een woord’ en heb een hekel aan juridische scherpslijperij en financiële trucs. Persoonlijk contact met handdruk is mijn manier om zaken te doen.”

Waarom Eindhoven?
“Ik ben geboren in Eindhoven. Wel even weggeweest hoor! Voordat ik terugkwam in Eindhoven, woonde ik eerst in Amsterdam, daarna in Breda en in Tilburg. Toen ik hier net weer kwam wonen, moest ik de stad en de mensen opnieuw ontdekken. Ik noem dit ook wel het Sascha de Boer-effect. Na haar carrière als nieuwslezeres kende iedereen haar, maar zij kende niemand. Om die reden werd ik lid van veel clubjes en bekleedde ik veel bestuursfuncties. Waarbij ik altijd met en voor mensen heb gewerkt. Dit moet je kunnen.”

Maar je lijkt zo’n studentikoos persoon?
“Men denkt dat ik zwaar gestudeerd heb, maar onlangs gaf een vriend me gekscherend de bijnaam ‘de meest laagopgeleide bankier van Eindhoven’. Uiteraard met een knipoog en ik kan daar wel om lachen. Ik werk al heel lang in de bankwereld, onder andere bij ABN-AMRO en heb inmiddels gelukkig ook heel wat bereikt. Maar een studentenleven heb ik niet gekend.”

Past de bancaire wereld wel bij je?
“Uiteraard, anders zou ik het niet zo lang volhouden. Ik vind het te gek om samen met een team te voldoen aan de randvoorwaarden, de discretie en deskundigheid die men van een bank verwacht. Daarnaast wil ik overtreffen, mensen begrijpen en ze laten voelen dat ze bij ons ook terecht kunnen voor ideeën en advies. Dit maakt mij en daarbij mijn werk uitzonderlijk. De bancaire wereld kent geen monopolieposities. We zijn elkaars concurrent en de menselijke kracht wordt dan ineens belangrijk. Ik vind het geweldig om met mensen te praten, elkaar wat te gunnen en daarbij natuurlijk te genieten van een bourgondische levensstijl.’’

Nu we het hebben over je levensstijl, heb je ook nog hobby’s?
“Zeker weten. Naast mijn levensstijl die erg bourgondisch genoemd mag worden, houd ik enorm van kunst. Voornamelijk moderne kunst interesseert me. Ben dan ook erg op mijn plek in het bestuur van de Stichting Promotors Van Abbemuseum. Daarnaast houd ik enorm van Zwitserland. Wandelen in de bergen, skiën en gewoon genieten van de bergen. Ik kan niet wachten om er weer heen te gaan.”

‘Ik kan niet wachten’, geldt dat ook voor Polo Brabant? 
“Uiteraard! De kernwaarden van de polosport zijn gedrevenheid, anticiperen, teamgedrag en een winnaarsmentaliteit. Deze waarden passen bij mijn karakter. Vanaf het begin van de Polo heb ik meegedaan. En na al die jaren, kan ik nog steeds zeggen dat ik het bewonderenswaardig vind, dat Lei en Lukas (red. BYLEI) ieder jaar blijven verrassen. Op zaterdagmiddag kun je zakelijk ontspannen en bijpraten. Op zondag is het een feestje voor gezinnen, waarbij je by the way ook heel veel zakelijke contacten kunt leggen.’’ 

Wat verwacht je voor 2020? 
‘‘In 2020 gaan we allereerst ons nieuwe kantoor openen. Daar hebben we uiteraard zin in. Daarnaast plan ik nooit zoveel. Plannen kun je tot je een ons weegt, maar het leven zit vaak vol (on)aangename verrassingen waar je niet op kunt plannen. Wel probeer ik iedere dag gezonder te blijven leven en wil ik met mijn vrienden en gezin een heerlijk jaar gaan vieren. En de ultieme wens is om ooit een wereldreis te maken met Emmy, mijn vrouw en onze beste vrienden. Dat lijkt me echt te gek!” 

Bart, dank voor dit fijne gesprek, maar hoe eet je nu eigenlijk het liefst een oester? 
“Mijn oester eet ik bij voorkeur rauw met wat versgemalen peper en een druppel citroensap. Eigenlijk puur zoals ik ook houd van het leven. Mens zijn, met ups en ook downs maar wel ten volle genietend.” 

BART SCHELLEKENS 

GEHUWD MET: Emmy van der Meulen 
GEBOORTEPLAATS: Eindhoven 
LEEFTIJD: 57 jaar 
KINDEREN: Mart (27) Noor (26) Juultje (24) 
FAVORIET LAND: Zwitserland
GROOTSTE HOBBY: Moderne kunst

Bart Schellekens